Ispartalı Âlim Kınalızade Ali Efendi, vefatının 450’nci yıl dönümünde Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesince düzenlenen panel ile anıldı.
Fakülte Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejdet Durak moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; SDÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay ile Doç. Dr. Melek Dikmen, Kınalızade Ali Efendi’yi anlattı.
Kınalizade ailesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Melek Dikmen, yaşadıkları dönemde devlet ve kültür hayatına önemli hizmetleri bulunan ailenin, Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapmış olan Kınalı Abdülkâdir Efendi ile başladığını söyledi. Dikmen, Kınalızâdeler içinde pek çok müderris, kadı, devlet adamının yetiştiğini aynı zamanda edebiyat ve şiire olan eğilimlerinin de dikkat çektiğini kaydetti.
16’ncı asrın en meşhur âlimlerinden olan Kınalızade Ali Çelebi’nin 1510–11 tarihinde Isparta’da doğduğunu belirten Dikmen, “Kaynaklarda kendisinden hep övgü ile bahsedilmektedir. Kınalızâde Ali Çelebi, ailesinin konumu gereği iyi bir eğitim görmüş, devrinin ileri gelen hocalarından ders almıştır. Çocukluk ve ilk gençlik yılları Isparta’da ilim tahsili ile geçmiştir. Ailenin ilme olan merakı ve Ali Çelebi’deki ilim sevgisi, genç yaşlarda eğitim için İstanbul’a gönderilmesine vesile olmuştur.” dedi.
Kınalızade Ali Efendi’nin hayatı, eğitimi, görevleri ve ölümü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay da “kaynaklardan Kınalızade’nin halim-selim, sakin, kendi halinde, çalışkan, gayretli, tasavvufa meyilli, haksızlığa gelemeyen, fakir fukarayı koruyup kollayan bir şahsiyet olduğunu öğreniyoruz.” diye konuştu.
Kınalızadenin ilmi ve edebi şahsiyetinin çok yönlü olduğunu belirten Oktay, onun kişiliğinden söz eden bütün eserlerin konuyu ilme olan sevgisine, ilmi ve edebi kabiliyetlerine getirdiğini ifade etti. Onun gerek öğretim hayatı gerekse bulunduğu görevlerde dikkat çeken başarılar gösterdiğini, herkesin saygı ve hürmetini kazandığını örneklerle açıklayan Oktay şunları kaydetti: “Osmanlı’daki bütün eğitimleri almış. Matematik, tarih ve coğrafya gibi medreselerde okutulmayan ilimleri öğrendiğini de biliyoruz. Bir gün Şam’dan gelen birisi ile sohbet ediyor. Sohbet ettiği kişi: “Oralara gidip gördünüz mü? Ne kadar canlı anlatıyorsunuz?” diye soruyor. O da “Gitmediysek de kitaplardan okuduk.” cevabını veriyor. Şam’da onun sohbetine, Arapçasının akıcılığına hayran olmuşlar ve edebi ve ilmi kişiliğine söyleyecek söz bulamamışlardır. O hem hafıza gücüyle hem yeteneğiyle kendini ilk zamanlardan belli etmiştir.”
Prof. Dr. Oktay konuşmasını Kınalizade Ali Efendi’nin eserlerinden bahsederek sonlandırdı.
alahalah ya
25 Ocak 2022 Salı 03:13insan hayret ediyor üzülüyor fatma giriğin üniversiteye geldiği haberinde lütfi metin baydarın resmini koyamayan basın 450 sene önce ne yaptığını bilmediğimiz adını bile duymadığımız adamın tasvirini koyuyor pes....
Hakkı
24 Ocak 2022 Pazartesi 18:02O dönemde torpilin tarihcesi yani
sanem
24 Ocak 2022 Pazartesi 14:17Eeee nolmuş? ne getirmiş bizim memlekete? ne yarar sağlamış? ezbercilere ezbere konuşmuş işte.
Katırcioglu
24 Ocak 2022 Pazartesi 07:30Biz Ülkücüyüz, yaşlı demans olan devlet bahçeli ne emrederse emrederse yapariz..
MİKAİL
24 Ocak 2022 Pazartesi 03:13Donuyoruzzzzz,BUZZZZ...HADİ YİNE İYİSİNİZ.,EKMEĞE YİNEZAM GELECEKMİŞ,YANDIK BİZ.
Emrullah
24 Ocak 2022 Pazartesi 00:00Allah (C.C.) razı olsun. Araştırmalarınıza devam edin ki kadı sicilleri, şeriyye sicilleri, nakip-ül eşraf defterlerinden, Barla' lı , Eğirdir' li yalancı seyyid ve şerifler ortaya çıksın. Kınalı Abdulkadir Es-Seyyid idi. Tarih affetmez.
Kiramî Abdurrahim
23 Ocak 2022 Pazar 23:51Tezkire sahibi olan torunlarımdan birinin Mısır' ın Rasheed kazasındaki yerini Isparta' dan yüzyıllar sonra başka bir torunum buldu, mes'udum.
İnalcık
23 Ocak 2022 Pazar 23:43Türkiye' de 3 tane soy biliyorum seceresi doğru olan. Osmanlı, Mevlana ve Kınalızade .
Ahmet Fevzi Efendi
23 Ocak 2022 Pazar 23:38Sevgili araştırmacılar; biliniz ki Kınalı Abdulkadir kendi arazisi olan İplikçi camii' nden taa Ayamama suyuna dek arazinin tek sahibiydi, ol yüzden arpalık istemeden memleketi olan Isparta' ya yerleşmişti. Yeni nesile irşad görevine devam edip, arazisinin tam ortasindaki Hisar mah,deki mezarına gömülmeyi tercih etmişti......!
Hasan Çelebi
23 Ocak 2022 Pazar 23:25Büyük bir gururla takip edip desteklediğimiz Prof.Dr. SIDIKA HANIM, Hisar mah,deki Abdulkadir Geylani Tekke ve ve Vakfiyesine dair Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen tüm Osmanlıca evrakı araştırmacı sıfatınızla inceleyip gerçekleri ortaya çıkartabilirseniz tarihe geçersiniz inanın buna. Dalboyinoğlu hikayesi düzmecedir........!
Abdulvehhap Vehhabi (1602)
23 Ocak 2022 Pazar 23:15Sayın Prof.Dr. Sıdıka Hanım; araştırmalarınızı gurur ve güvenle uzun yıllardır takip etmekteyiz. İsparta' daki Abdulkadir Geylani türbe ve tekkesi ve dahi asıl önem verdiğimiz vakfiyelerine dair araştırmalarınıza devam etmenizi salık veriyoruz. Kınalızade vakfiyelerini ilk başlatan Kınalızade Abdulvehhap Vehhabi idi, biliyorsunuz.Sav ve Isparta arasındaki cami, mektep ve hamam gibi birçok seyi ilk vakfeden oydu.Bir yeniçeri ağasıdır gidiyor "dalboyunoğlu" namıyla, düzmecedir onlar "Der-Sadaret"
Ahmet
23 Ocak 2022 Pazar 18:30Zafer ve fatih mahallelerinde elektrik yok, bu soğukta ne yapacağız? Acil haber yapın, sıkıntıdayız
Öğretmen
23 Ocak 2022 Pazar 18:26Şu ilahiyatçılar bir de zamlara, enflasyona, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa, umutsuzluğa el atsalar ya..
Aman ha
23 Ocak 2022 Pazar 18:01Beşyüzyıl sonra bi ermiş bi derviş türetmeyin. Bu memleket çok çekti bu işlerden
Hakan
23 Ocak 2022 Pazar 17:47İl defa duydum tırt sanki
Isparta
23 Ocak 2022 Pazar 16:43Karaağaç mahallesinden Akdağ sülalesi , Doğancı mahallesinden Birdallı sülalesi , Yaylazade mahallesinden Enginar sülalesi teşekkürlerini bildirir.
(Üyüoğlu) Hüseyin ENGİNAR
23 Ocak 2022 Pazar 15:56Edirne' de mezarındaki baş taşındaki yazıların sırrı da bir makale olur inşallah.