30 Ekim 2024 Çarşamba

Eğirdir Gölü'nde alarma geçildi

Eğirdir Gölü'nde alarma geçildi

Isparta

Eğirdir Gölü'nde yaşanan olumsuz gelişmeler, bölgedeki ekosistemi ve su kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor. Isparta Uygulmalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ)Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, bu durum karşısında bir açıklama yaparak acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada su seviyesinin düştüğüne, suyun kalitesinin tehlikede olduğuna, alg patlaması ve bitki yoğunluğuna dikkat çekilerek acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

1950’LERDEN BERİ DOĞAL LABORATUVAR: EĞİRDİR GÖLÜ

Ülkemizin 4. büyük gölü olan Eğirdir Gölü, 1950'li yıllardan bu yana kapsamlı limnolojik çalışmalarla doğal bir laboratuvar işlevi görüyor. Gölün içme suyu kaynağı ve ekolojik değerlerinin korunması için yıllardır yürütülen bilimsel araştırmalar, günümüzde gölün karşı karşıya olduğu sorunların altını çiziyor.

SU SEVİYESİNDEKİ DÜŞÜŞ ALARM VERİYOR

Son günlerde Eğirdir Gölü'ndeki su seviyesinin hızla alçalması, su kalitesini, canlıları ve ekosistem dinamiklerini doğrudan etkiliyor. Özellikle sığ göllerde su seviyesinin istikrarlı olması hayati önem taşırken, büyük ölçekli seviye değişimleri gölün ekolojisinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. 2018 yılından bu yana yağış rejimindeki değişim ve su kullanımındaki artış, gölün sığlaşmasına neden oluyor ve bu durum ekosistem üzerinde kaçınılmaz kısa ve uzun vadeli etkiler yaratıyor.

GÖLÜN DERİNLİĞİ VE SUYUN KALİTESİ TEHLİKEDE

Günümüzde Eğirdir Gölü'nün ortalama derinliği 4 metreye kadar düşmüş durumda ve neredeyse üçte bir alanı 2 metreden daha sığ. Bu durum, dalgaların da etkisiyle taban çamurunun göl suyuna karışmasına neden olarak, suyun Askıda Katı Madde (AKM) yükünü artırıyor ve günlerce süren bulanıklığa yol açıyor. Bu bulanıklık, içme suyu kalitesinde düşüşe ve su arıtımının zorlaşmasına neden oluyor. Ekosistemdeki bazı mikro ve makro türler olumsuz etkilenirken, su bitkilerinin ölmesi de hızlanıyor.

ALG PATLAMASI RİSKİ VE BİTKİ YOĞUNLUĞU ARTIŞI

Bulanıklık artışı fitoplankton-su bitkisi dengesini değiştirerek, siyanobakteri gibi zararlı alg patlamalarına yol açabilir. Su seviyesinin hızlı düşmesi, sualtı bitki yoğunluğunda artışa ve saz-kamış gibi bitkilerin kıyıda kalmasına neden olurken, sığlaşmanın artması durumunda bu bitkiler gölün içlerine kadar yayılabilir. Bu süreç, gölün açıksu alanlarını kaybetmesine ve büyük ölçüde bir sazlık ortamına dönüşmesine neden olabilir.

BALIK STOKLARI VE EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Gölün sığlaşması, sudak gibi soğuksu balıkları ve kerevit stoklarını olumsuz etkileyerek, balık popülasyonlarında azalmaya yol açabilir. Gölün normal seviyesine dönmemesi veya daha da sığlaşması durumunda avlanabilir balık stoklarının daha da azalması kaçınılmaz görünüyor.

ACİL ÖNLEMLER GEREKİYOR

Eğirdir Gölü'nün sorunları uzun yıllardır detaylıca araştırılmış ve birçok kez çözüm önerileri sunulmuştur. Ancak, gölün su bütçesi halen ekosistem aleyhine bozulmuş durumda. İklim değişiklikleri ve yağış azalmaları, gölün su seviyesinin iyileşmesini zorlaştırıyor. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, minimum işletme kotunun 916 metrenin altına düşmemesi gerektiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Eğirdir Gölü'nün korunması ve sürdürülebilir yönetimi için gerekli adımların ivedilikle atılması büyük önem taşıyor. Gölün ekosisteminin ve su kalitesinin korunması, sadece bölge halkı için değil, ülkemizin doğal zenginliklerinin sürdürülebilirliği için de kritik bir öneme sahip.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Kurugöl

05 Ağustos 2024 Pazartesi 09:14

Herkes konuşuyor ama icraat yok. Birkaç seneye kadar yürüyerek karşıdan karşıya geçersiniz. Merak ediyorum. Göl tam anlamı ile kuruyunca elma bahçelerini ne ile sulayacaksınız?

Gülden sayar

02 Ağustos 2024 Cuma 13:15

Geçti burun pazarı bürokrat ahalisi

Süllü

02 Ağustos 2024 Cuma 12:41

HESE SU VERMEYE DEVAM

romalılar

01 Ağustos 2024 Perşembe 18:29

"Gölün 30.07.2024 tarihi itibari ile kotu 914,40 ve ortalama derinliği 4 m’ye düşmüştür. Ölçülen değerler DSİ su alma düzeyi olan 914,62’nin de altındadır (Şekil 1). Ancak DSİ hala açık k****larda ve denetimsiz olarak göl suyunu bahçelere vermeye devam etmektedir." bildiride olan bomba32de eksik olan

Alp

01 Ağustos 2024 Perşembe 14:37

Günaydın

Melisa akduman

01 Ağustos 2024 Perşembe 12:03

Kansere yakalanmış bir insan ne kadar müdehale esersen et bir şekilde sonuç belli eğirdir gölüde aynı şekilde bitiii ne yapsak boş bu saaten sonra yalan dolan masrafa bile gerek yok o atabey aksu yenişer bademli vs vs barajlar acılmadıgı surece hikayeee

Cahilsucusaymazis

01 Ağustos 2024 Perşembe 11:48

Sulama birliklerinde başkanlar müdürleri boşa maaş alıyor denetim yok DSİ uyuyor ay 15 maaş 70 devam yatış başkanlar chpli ak parti uyuma iyi araştırın ekmek verdiğiniz Sulama başkanlar müdürleri altınıza dinamit koyuyor önemle duyurulur Cemal ve aveneleri

Ferhat

01 Ağustos 2024 Perşembe 11:23

Eskiden kuru tarım vardı. Şimdi nerede ise Eğirdir Gölünün 20 Km çevresinde sulu tarım yapılıyor. Hazıra dağlar dayanmaz denmiş. Eğirdir Gölünün suyunu dağları delerek her yere verilirse olacağı bu. Bir de Eğirdir Gölünün suyu Kovadaya verilince alarm zilleri çaldı. Göl neredeyse yüzde ****en kurudu. Bir de kurusun diye bazı ilçelerdeki tarım arazilerini sınırsız su veriliyor deniyor. Ne derece doğru ise.

DERDALE

01 Ağustos 2024 Perşembe 10:04

Göl artık öldü sizin alacağınız önlemlere gerek kalmadı. Gündem olmak için açıklama yapmanıza da gerek yok. Sizler geberip gidene kadar maaş alacaksınız korkunuz olmasın. Yüce Mevladan tek duam Eğirdir gölü gibi, siz kıravatlı beylerde yok olup gidersiniz inşallah. Hiç olmazsa gelecek nesil rahat eder. Eğirdir gölünü de ülkeyi de yok ettiniz. İmam efendinin son sorusuna, helal etmiyorum haram zıkkım olsun.

Celal

01 Ağustos 2024 Perşembe 09:27

Küçük çocuğa sorsan oda aynı şeyleri söyler çözüm ne onu diyen yok ne yapılmalı

hattep

01 Ağustos 2024 Perşembe 09:01

bu açıklamaya yapı kurumun kabiliyetinde olduğu gibi adı bilim ÜNİVERSİTE! her yere ve ıspartaya 2. üniversite açılırsa bilim falan kalmaz. Bunlar açıklama yapmasalar küçümsediğiniz köylü bile farkında değil, bu açıklamayı yaptığınız için bilime ne kadar katkı sağladınız bilemezsiniz. Bire bilim insanı! çözümü niye sıralayamıyorsun. bilim insanı, sanat insanı acı gerçekleri teker teker sıralar. böyle muallak konuşmaz, yardakçılık yapmaz, çünkü bilimine ve sanatına güvenir.

Ahmet

01 Ağustos 2024 Perşembe 07:28

Kontrolsüz sulama böyle devam ederse Türkiyenin 4. büyük kurumuş gölü olacağız. DSİ göreve..

Egirdirli

01 Ağustos 2024 Perşembe 01:08

Gölün yakınında kuyu açanlar derinlik noktasında birbiri ile yarışıyor mesela birisi 55 metreden çıkarınca diğeri benimki garanti olsun diye 65 metreye iniyor Konya ovası misali Ve sonuç Konya ovası durumuna doğru gidiyor isteyen istediği gibi taban suyunu alırsa GÖL KURUMASI KADAR DOGALI OLAMAZ

Alooooo

01 Ağustos 2024 Perşembe 00:27

Her şey timsah gözyaşı 2017den beri sözde kapalı sistem sulamaya gecilecekti hala açık kanallardan vahşi sulama yapılıyor.

Bahtsız Bedevi

01 Ağustos 2024 Perşembe 00:25

Halk gölü sahiplenmezse öldürelim gitsin plan projeye gerek yok

Kemal

01 Ağustos 2024 Perşembe 00:10

Çözüm çok basit Elma tarlalarını damlama sulamaya geçirmek Kaçak sondajların kapatılması Göl havzası içindeki barajların kapakların açılması Göl havzası içindeki maden ocaklarının kapatılması Kovada'ya giden kapının kapatılmasıIsparta merkeze içme suyu olarak su verilmemesi Tüm bunlar yapıldığı takdirde göl bir sene içinde eski günlerine dönecektir

düşünür

31 Temmuz 2024 Çarşamba 23:17

Belediye uyuyor mu el atsın duruma kimler ile iş yapılması gerekiyorsa yapılsın en bilgili kişiler ile taviz verilmeden adım adım ilerlensin. Eğirdir in gölü olmazsa kim ne yapsın orayı. bunu düşünmüyor ne elmacısı ne esnafı

İspartali

31 Temmuz 2024 Çarşamba 21:44

Göl kurumaz yanlışınız var sizin nedenini bulan çözümünü bulur demek ki nedenini bulamadikk aran bakalim burdur yıllardır arıyor bulamadı ...

Sengetli

31 Temmuz 2024 Çarşamba 19:59

Göl çevresinde binlerce kuyu var ve dsi ye şikayet etmemize rağmen halada açılıyor dsi de göz yumuyor dsi ne işe yarıyor göl böyle gittikçe kuruyacak bizim angaradaki yöneticilerimize duyurulur

Çözüm yok

31 Temmuz 2024 Çarşamba 19:13

Anladık bunları. Çözüm ne onu söyleyin . Şöyle yapılacak böyle olacak deyin Allah rızası için.

Eğirdirli

31 Temmuz 2024 Çarşamba 18:48

Sonuç ???? Yok. Erol Kesici hocanın açıklamaları bile bu koca yazıdan daha değerli . Adam yıllardır haykırıyor. Ama bir kişi de çıkıp bunları yaptık demiyor. Göl geri dönüşü olmayan bir durumda.

Zübük

31 Temmuz 2024 Çarşamba 17:30

Önleme gerek yok, bol bol elmacılar sulama yapsın bırakın, çünkü elmamız meşhur ....

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR