Yalvaç Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire YAVUZ, “21-27 Nisan Dünya Aşı Haftası” olması nedeniyle yaptığı açıklamada, aşı karşıtlığının insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayarak, “Bilimsel araştırmalar, aşıların güvenli ve etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.
Dr. Yavuz, konuyla ilgili şu önemli bilgileri verdi:
“Aşılar, her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kurtaran modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir. Çiçek hastalığının dünya üzerinden silinmesi, çocuk felcinin birçok ülkede ortadan kaldırılması gibi başarılar, aşı uygulamaları sayesinde mümkün olmuştur. Günümüzde kızamık, boğmaca, difteri, tetanoz ve hepatit B gibi pek çok bulaşıcı hastalıktan korunmada en önemli etken aşı uygulamalarıdır.
Günümüzde aşılar çeşitli türlerde üretilmekte olup, her biri bağışıklık sistemini farklı yöntemlerle mikroorganizmalara karşı hazırlar. Aşı uygulandığında, bağışıklık sistemi hedef mikroorganizmayı tanır ve ona karşı antikor üretir. Böylece kişi, aynı etkenle tekrar karşılaştığında ya hastalanmaz ya da hastalığı hafif geçirir. Bu sayede ciddi seyredebilecek birçok enfeksiyonun önüne geçilir; kalıcı sekel ve ölümler büyük ölçüde engellenmiş olur.
Tüm aşılar, kullanıma sunulmadan önce detaylı testlerden geçirilir. Ülkemizde kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kalite standartlarına uygun olarak üretilmekte ve güvenliği hem ulusal hem de uluslararası laboratuvarlarda denetlenmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşılama programı kapsamında, çocukluk çağı aşıları ücretsiz olarak sunulmakta, bağışıklama hizmetleri toplumun her kesimine ulaştırılmaya çalışılmaktadır.
Savaşlar, göçler ve aşı karşıtlığı gibi durumlar aşılama programlarının sürdürülebilirliğini zorlaştıran etkenlerdendir. Aşılamaya yönelik bilimsel temeli olmayan yanlış bilgiler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zaman zaman aşı tereddütüne yol açmakta ve toplum sağlığını riske atmaktadır. Oysa bilimsel araştırmalar, aşıların güvenli ve etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ne yazık ki, son yıllarda aşı karşıtlığının da etkisiyle daha önce kontrol altına alınmış bazı bulaşıcı hastalıkların yeniden artış gösterdiği gözlemlenmektedir.
Aşı Haftası kapsamında sadece çocukluk çağı aşılarına değil, aynı zamanda erişkin dönemde yapılması gereken bağışıklama uygulamalarına da dikkat çekilmelidir. Özellikle her yıl tekrarlanması önerilen grip aşısı, 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı olanlar için büyük öneme sahiptir. Kronik hastalığı olanlar ve ileri yaştaki bireyler, zayıflayan bağışıklık sistemleri nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Bu nedenle, özellikle bu risk grubundaki kişilerin aşılarını aksatmaması büyük önem taşır.
Aşılama, yalnızca bireyi hastalıklardan korumakla kalmaz, aynı zamanda toplum genelinde bağışıklık sağlamaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerin korunabilmesi, çevresindeki kişilerin sağlıklı olmasına bağlıdır. Bu nedenle, aşılama toplumsal bir sorumluluktur. Sağlıklı bir toplumun temeli, koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin şekilde uygulanmasına dayanır. Aşılar sayesinde pek çok enfeksiyon hastalığı önlenebilir hem bireyler hem de toplum, ciddi sağlık sorunlarından korunmuş olur.”
Fatı
25 Nisan 2025 Cuma 19:48Dünya sağlık örgütünün başında kimler var sağlıkçılar mı mafyalar mı?
Öyleee miii
25 Nisan 2025 Cuma 19:46Kovitten anladık biz anlayacagımızı peki sma hastalıgı neden bu kadar arttı ben 6 sene önce hiç duymamıştım bu hastalığı ömründe
Tıp Doktoru
24 Nisan 2025 Perşembe 14:50Doktor hanım size Carl Elliott' nun beyaz önlük siyah şapka isimli kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. O kitap ilaç sanayilerinin işleyişinden tutun, hasta profili oluşturmaya kadar olan süreci ve modern tıp olarak adlandırdığımız şeyin aslında tıp bile olmadığını anlatan çok güzel bir kitap. Hiç olmazsa bakış açınız gelişir.
Dç dr ihsan özçoban
24 Nisan 2025 Perşembe 14:42Bu tıpı nasıl kazanmış hadi kazanmış okulu basıl bitirmiş hayret verici birşey
Prof dr necmettin k
24 Nisan 2025 Perşembe 14:13Bu dr arkadasın yaşı kaç da aşı ile ilgili yorum yapabiliyor o kadar bilgiyemi sahipte insanları yanıltıyor onbinlerce kişi öldü korana aşısından zamanın bakanı ben bile oldum dedi ısparta sehşr hastanesi başhekimi vs kimse olmadı bilmediğiniz şey hakkında yotum yapıp insanları yanıltmayın
Muallim
24 Nisan 2025 Perşembe 13:52Eski aşılar belki bir nevi, yeni aşılara asla güvenimiz kalmadı. Kalp krizinden tutun da otizme kadarbirçok yan etkisi var.
vatandaş
24 Nisan 2025 Perşembe 11:46dünyadan bihaber araştırmayan okumayan ezber ettiklerini tekrarlayan doktorlarımız
123
24 Nisan 2025 Perşembe 11:29Bir dr aşıyı savunuyorsa sorgulamak lazım. hele günümüzde covid ten sonra ve yeni türemiş çocuk hastalıklarına rağmen savunuyorsa iki kez dr sorgulamak lazım...
Apolit
24 Nisan 2025 Perşembe 10:04COVİD den sonra kimse aşı masumane bakmaz artık hocam
Doçent Doktor
23 Nisan 2025 Çarşamba 20:12Berire hanımın hakikaten dünyadan haberi yok. Avrupa ülkelerinin çoğunda aşıların nelere yol açtığı bilimsel olarak ispatlanmisken bir doktor hala bu şekilde konuşuyorsa bende iyiki turkiyede yaşamıyorum diye seviniyorum.
Aşıyakarşi
23 Nisan 2025 Çarşamba 17:08Aşı olmadan önce ayda kaç kalp krizi vakası goruluyordu