Yükseköğretim Kurulu'nun web sitesinde YKS'ye ilişkin alınan yeni kararlarla ilgili açıklama yayımlandı. 2022- YKS'den itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırıldığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir."
TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi'nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartının uygulanmaya devam edeceği bildirilen açıklamada, "TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testi'nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir" denildi.
'TABAN PUAN İLGİLİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BELİRLENECEK'
Açıklamada, Özel Yetenek Sınavıyla iligli, "Özel Yetenek Sınavı'yla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır" ifadelerine yer verildi.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulunun uygulanmaya devam edeceği de açıklamada yer aldı.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"2021- TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022- YKS'de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022- YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacaktır. Temel Yeterlilik Testi'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacaktır."
2022- YKS BAŞVURULARI BAŞLADI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Halis Aygün, Twitter'dan yaptığı açıklamada 2022- YKS Başvuru Kılavuzu'nun yayınlandığını belirterek, "Değerli adaylarımız, 18- 19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz 2022- YKS Başvuru Kılavuzu https://osym.gov.tr sitemizde yayımlanmıştır. Başvurularınızı 11 Şubat- 7 Mart 2022 tarihleri arasında yapabilirsiniz. 2022-YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT): 18 Haziran (165 Dakika), Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 19 Haziran (180 Dakika), Yabancı Dil Testi (YDT): 19 Haziran (120 Dakika). Şimdiden tüm adaylarımıza başarılar dilerim" dedi.
Yolun sonu görünüyor
13 Şubat 2022 Pazar 08:18matematik bilmeyen iktisat okuyacak ... İYİYMİŞ ... Aklı olan öğrenci kendi işini kurup yoluna bakar. Kendini kaz gibi yoldurmaz. O kadar çok üniversite oldu ki onların hocalarına ödenecek para yok .... Universiteler kendi masraflarını karşılayamaz hale geldiler ... Birer ticarethane den farkları yok . Eğitim adı altında yolunacak kaz arıyorlar ...
Realistik.
12 Şubat 2022 Cumartesi 19:51Ulkes bozulmadik bı tane kurum kuruluş kalmadı. Çok yazık. Şimdi herk s 4 yıl daha öğrenci görünüp işsizlik azaldı denilecek. Vay be.. diplomalı cahiller sürüsü ne hazır olun
Öğrenci
12 Şubat 2022 Cumartesi 10:31Üniversite yönetimleri baraj puanı kararını bölümlere bırakırsa taban puanı kararını çok iyi olur. Bölüm hocaları düşük taban puanlarını yükseltir diye düşünüyorum. Böylece herkes üniversite okuyup diplomalı işsiz olacağına meslek edinip çalışmaya yönelirler
Taner Öz
12 Şubat 2022 Cumartesi 09:49Sağlık ve bilgisayar proğramları haricinde ,üniversitede okuyacağıma, hiç okumam ,ondan iyi. Abim Ziraat fak .mezunu... Dedem, amcam ondan daha iyi tarımı biliyor. Ablam iktisad Fak. mezunu. Zar zor torpille özel bir bankaya girdi. Daha yeni bu ay 5 bin maaş aldı. Onları okutuncaya kadar babamın harcadığı para ile en az 10 kişi çalıştıracak iş yeri açardık... Ben okumayı, babamın durumu için istemiyorum artık..Zaten askerlikde de hiç bir faydası yok.
Hd
12 Şubat 2022 Cumartesi 08:55Ne acı bir tablo, liseyi bitiren birinin 0,5 puan almasını beklemek eğitim sisteminin çöktüğü anlamındadır...0,5 ham puanla üniversiteye gidebilmek de yüksek öğretimin çökeceği anlamındadır...
Veysel
12 Şubat 2022 Cumartesi 00:25Zaten eğitim yok,seviye ve başarı sıfır.Sınıfta kalma diye birşey yok...Birde Türkiye'nin başkentini bilmeyen z kuşağına göre taban puanı belirleyin de dünyadaki üniversiteler sıralamasında en son sıralarda yerimizi sabitleyelim.
Ispartalı
11 Şubat 2022 Cuma 23:08Baktık eğitilenin seviyesi arttıramıyoruz, bari eğitimin seviyesini düşürelim dedik. Yeni nesil bomba gibi geliyor.
Galip
11 Şubat 2022 Cuma 23:01Üniversitelerin Üniversite mezunu olmanın hiçbir değeri kalmadı. Gelişeceğimize geriye gidiyoruz. Gençliğim pek güzel bir zamana denk gelmedi
GARİBAN 2004 LÜ
11 Şubat 2022 Cuma 22:14Acının tatlı tebessümünü yaşıyorum arkadaşlar. 50 yıl sonra 2004 garibanları diye anılacağız.