Isparta Çelebiler Mahallesi’nde fırıncı olan 55 yaşındaki İsmail Arıkan, 1 çuval (50 kilo) una 5 ayda yüzde yüz zam geldiğini söyledi. Arıkan, 500 liraya satılan 1 çuval unun, artık Bin liradan alıcı bulduğunu söyledi.
Artan maliyetlerin, üretimdeki dengeyi olumsuz etkilediğini söyleyen Arıkan; “Un fiyatlarının 500 liradan Bin liraya çıkması, ister istemez ürünlere zam olarak yansıyor. Artan maliyetlerin halk üzerinde yarattığı tepkiler de kaçınılmaz oluyor. Unutulmamalıdır ki, bir çuval unun fiyatı düşünüldüğünde, sağlanan ürünün değeri oldukça yüksektir” dedi.
Ekmeğin tazeliğini koruması için neler yapılabilir? Sorusuna da açıklama getiren Arıkan; “Ev ekmeklerimiz arasında çavdar, tam buğday, diyet ekmek ve beyaz ekmek seçenekleri bulunmaktadır. Gün içinde saat 15.30’da pidelerimiz taze olarak çıkar. Üretimde yalnızca un, su, tuz ve ekşi maya kullanılır. Hava koşullarına göre, gerektiğinde pak maya oranı düşürülüp ekşi maya oranı artırılmaktadır. Talep doğrultusunda, farklı ekmek türleri üretiyoruz. Örneğin, gece vakti Trabzon Vakfıkebir ekmeği çıkarılıyor. Ardından ev ekmeği, Isparta ekmeği, sarı buğday, tam buğday, çavdar, diyet ekmek ve pide çeşitleri sırasıyla taze olarak müşterilerimize sunuluyor. Ekmeklerin tazeliği korunması için müşterilerimize doğru saklama yöntemleri öneriyoruz. Serin bir ortamda saklanması, mümkünse dilimlenmeden muhafaza edilmesi önemlidir. Ekmek dilimlediğini zaman içindeki nem daha hızlı kaybolur ve saklama süresi kısalır. Ayrıca, poşet içinde terleme ekmeğin çabuk küflenmesine neden olabilir. En iyi yöntem, ekmeği buzdolabında saklamak ve yalnızca tüketilecek kadar dilimlemektir” şeklinde konuştu.
GÜNCEL EKMEK FİYATLARI İSE ŞU ŞEKİLDE;
Büyük tam buğday ekmeği 60 lira, buğday küçük 50 lira, tost ekmeği 25 lira, çavdar 50 lira, ev ekmeği 20 lira, ekşi mayalı köy ekmeği 50 lira, kepek ekmeği 25 lira, sarı buğday 30 lira, simit 10 lira, mısırlı ekmek 30 lira, yulaflı ekmek 30 lira, tuzsuz ekmek 20 lira, glutensiz ekmek 50 lira, pide 15 lira, tane tahinli çörek 15 liradan satışa sunulmaktadır.
HABER / KÜBRA KEVSER KARATAŞ
rere
20 Kasım 2024 Çarşamba 13:54Un artınca ekmeğe unun artışı kadar zam. Un sabit kalıp işçilik artınca ekmeğe işçilik artış oranı kadar zam. Bu işi çözmek çok basit. Fırıncılar odası ve valilik oturacak masaya ekmeklerin maliyetini Un,maya,işçilik,genel yönetim gideri, kira olarak oranlayacak. 20 tl olan ekmeğin kaç yl si Un belli olacak. Sonrada 6 ayda bir değişen fiyatlara göre yeni fiyatı belirleyecek.
Laik adam
19 Kasım 2024 Salı 08:31Gel ben sana 650 liradan un vereyim. Ekmeğe zam yapmak için bahane aramayın. Yıllardır vergi vermeden milleti soyduğunuz yeter.
Vatandaş Rıza
18 Kasım 2024 Pazartesi 22:11Ekmeğe, simite zam yapmak için, kılıf hazırlamışlar, demek şimdiden.. Yaaa kardeşim zarar ediyorsanız, yapmayın, bırakın bu işi.. Kimse zararına iş yapmaz..Ama sizler birakmazsiniz, yüzde bilmem kaç ,kazanmaya alışmışsiniz.Zarar eden hiç bir müessese bu işi yapmaz..Hadi bırakın, ama mümkün değil birakmazsiniz.. Çünkü cukka çok çok iyi...Zam , mam yaparsanız, hakkımı helal etmiyorum..
İsmail korkmaz
18 Kasım 2024 Pazartesi 19:42İsmail e bir sigara verin bakıp duruyo zavallı
Dış güçlerin adamının koruması
18 Kasım 2024 Pazartesi 16:41Ekmek yerine pasta yiyin
Beyinsiz Dumrul akkurt
18 Kasım 2024 Pazartesi 16:28Egonomi cok eyi yegenim,, eskiden un mu varidi. Şimdi her şey bol , Gemilerle un Ukrayna dan geliyor , saman bulgaristan geliyor , et sirbistandan geliyor , mısır Suriye'den geliyor , Herşey bol ucuz yeğenim.
ZammÇ
18 Kasım 2024 Pazartesi 16:26Aha da ekmeğe zam var ki kılıfını hazırlıyorlar. Ama yüzde100 külliyen mümkün değil. Bari biraz destekli atın.